YEL-vakuutus vs sijoittaminen

Kategoriat Yleinen

YEL-vakuutus on pakollinen yrittäjälle, mutta vakuutusturvan tason voi itse päättää. Ainakaan tällä erää ei pakoteta vakuuttamaan todellisten tulojen pohjalta ja oma toiveeni on, että  yrittäjän vapaus tässä asiassa säilyy. Yrittäjä voi siis tietoisesti alivakuuttaa itsensä.

Kirjoitukseni ei ota kantaa siihen, että kumpi vaihtoehto näistä on parempi. Tarkoitukseni on herätellä yrittäjiä ajattelemaan näitä asioita. Eli säästääkö eläkkeen yrittäjän eläkevakuutuksen kautta vai itse sijoittamalla. Molemmissa on puolensa, sijoitustoiminta esimerkiksi vaatii perehtymistä ja ajankäyttöä. Toisaalta voit myös hävitä huonoilla sijoituspäätöksillä koko eläkesäästösi. Muista aina hajautus! YEL-vakuutus on myös verotuksessa vähennyskelpoinen kulu. Sijoitusten hankintoja et saa suoraan vähentää yrityksen tuloksesta.

Katso myös kirjoitukseni kenen pitää ottaa YEL-vakuutus.

Työtulo

Minimi yrittäjän eläkevakuutukseen työtulo, jonka vakuutukseen voit määritellä on 8063,57 euroa vuodessa (vuonna 2021). Minimi korottuu vuosittain indeksillä. YEL-vakuutusmaksua maksetaan 24,1% määritellystä työtulosta (53-62 vuotiaat maksavat hieman korkeammalla prosentilla). Minimivakuutusmaksu vuodessa on noin 1 900 euroa. Aloittava yrittäjä saa alennusta maksusta ensimmäisen neljän vuoden ajan 22%, eli maksuprosentti näiden vuosien ajan on noin 18,8%. Usein työtulo asetetaan noin 14 000 euroon jolloin yrittäjä on myös työttömyysturvan piirissä.

Mitä jos sijoitan ja kerään oman eläkkeen?

Yrittäjä voi valita säästääkö eläkkeensä yrittäjän eläkevakuutuksen kautta vai maksaako minimimaksua ja säästää eläkkeen itse. Tärkeää on aloittaa eläkesäästöjen kerääminen riittävän aikaisin. Korkoa korolle ilmiö toimii sitä paremmin mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa. 

Laske eläkeyhtiöiden sivuilta löytyvillä YEL-laskureilla minkä verran todellinen vakuutusmaksusi olisi palkasta mitä nostat yrittäjänä. Ilmarisen laskuri esimerkiksi löytyy tästä linkistä.

Esimerkiksi nostat 40 000 euroa palkkaa vuodessa osakeyhtiöstäsi. YEL-vakuutusmaksu olisi noin 800 euroa kuukaudessa 40 000 euron työtulosta. Maksat kuitenkin vakuutusmaksua 14 000 euron työtulon mukaan, jolloin vakuutusmaksu on 280 euroa kuukaudessa. Erotus on 520 euroa kuukaudessa, jonka verran sinulle jää enemmän rahaa yritykselle käyttöön.

Eläkevaroille tavoitellaan noin 4% tuottoa. Se ei ole kovin korkea tuotto ja sijoittamalla itse voit saavuttaa kovemman tuoton. Toisin sanoen voit kerätä itsellesi korkeamman eläkkeen.

Minkä verran yrittäjän täytyy sijoittaa kuukausittain?

Otetaan esimerkki edellä olevan laskelman pohjalta, jossa yrittäjä sijoittaa 520 euroa kuukaudessa. Nordnetin sivuilta löytyy esimerkiksi säästölaskuri. Esimerkissä on laskettu 520 euron kuukausittaisella säästösummalla 5% tuotto-oletuksella ja 35 vuoden sijoitus ajalla. Kuukausittaisista säästöistä kertyy pääomaa 35 vuoden aikana 218 400 euroa (35 v x 12kk x 520 e). Loput ovat korkoa korolle ilmiön ansiota ja kertynyt säästösumma 35 vuoden jälkeen olisi 593 000 euroa.

Jos onnistut saamaan kovempaa tuottoa eläkesijoituksille, niin säästösumma kasvaa selvästi isommaksi korkoa korolle ilmiön myötä. Esimerkiksi 7% tuotto-oletuksella säästösumma olisi 942 000 euroa 35 vuoden kuluttua.

YEL-vakuutus vs sijoittaminen
YEL-vakuutus vs sijoittaminen

Jos et maksa tulojesi mukaista YEL-vakuutusta tai säästä eläkettäsi varten, niin älä huijaa itseäsi, jos yrityksen kannattavuus ei näitä mahdollista. Käytännössä myyt silloin osaamistasi liian halvalla. Aloittavat yritykset ovat toki asia erikseen ja jostain pitää lähteä liikkeelle. Tällöin on ihan normaalia, että tingitään elintasosta ja kustannuksista. Alun kuolemanlaakson jälkeen, esimerkiksi parin vuoden kuluttua toiminnan vakiinnuttua, näitä asioita on syytä tarkastella ja katsoa, että hinnoittelu on kunnossa.

Katso myös kirjoitukseni ”Mitä tuloslaskelma kertoo?”.

Vapaaehtoiset eläkevakuutukset

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen voi hankkia vakuutusyhtiöltä ja säästää eläkettä vakuutukseen. Vakuutusyhtiö maksaa sinulle jäätyäsi eläkkeelle. Vapaaehtoisella vakuutuksella et kuitenkaan voi korvata YEL-vakuutusta, vaan se on aina pakko ottaa vähintään minimi työtulolla. Tietyin edellytyksin vapaaehtoisen eläkevakuutuksen vakuutusmaksuja voi vähentää myös yrityksen verotuksessa. Sijoituskohteet ja riskitason pystyy määrittelemään vakuutukseen itse. Poliittinen riski on aina läsnä näissä tuotteissa, ehtoja on poliitikkojen toimesta muokattu moneen otteeseen. Vakuutusten suosio aikanaan romahti tehtyjen muutosten myötä poliittisen riskin toteuduttua. Toiseksi vakuutuksen kustannukset voivat olla korkeat sekä rajoitukset säästöjen nostamisessa. Tämän hetkisten pykälien pohjalta voit alkaa nostaa vakuutuksesta rahaa ulos 68 vuotiaana. Kukaan ei takaa sitä, etteikö näihin voida taas koskea ja ikärajaa esimerkiksi nostaa edelleen ylöspäin. Jos siis haluat eläköityä 60-vuotiaana, niin ei onnistu ilman lisäkustannuksia. Itse en ainakaan kokonaan laittaisi säästöjä vapaaehtoisen eläkevakuutuksen piiriin sen rajoitusten ja poliittisen riskin vuoksi. Osana säästöjä joissain tilanteissa voi olla käyttökelpoinen tuote, mutta harvoin näitä nykyään asiakkailla näkee.

Verohallinnon ohjeesta voit lukea lisää miten vakuutukset käyttäytyvät verotuksessa.

Myyn yritykseni kun jään eläkkeelle, tarvitsenko säästöjä?

Yrityksen myymällä voi myös saada tarvittavan eläkekassan kokoon. On kuitenkin paljon yrityksiä joilla ei käytännössä ole mitään arvoa ostajalle. Toiminta on henkilöitynyt yrittäjään tai sopimussuhteet eivät ole siirrettävissä. Eli tiedosta yrityksesi arvo jos lasket sen varaan eläketurvaasi. Ei siis kaikkea sen varaan, että yrityksen myymällä saa tarvittavan eläkekassan kokoon. Riski on myös aika suuri jos munat niin sanotusti ovat kaikki samassa korissa eli omassa yrityksessä kiinni.

Oman yrityksen arvoa voi määritellä esimerkiksi seuraavasti. Nyrkkisääntönä pienelle pk-yritykselle hintalapuksi voi laittaa 2 – 5 kertaa nettotulos + kassavarat. Mitä isompi yritys, mitä ennustettavampaa ja vakaampaa bisnes on, niin sitä suurempi kerroin. Kasvumahdollisuudet vaikuttavat myös hinnoitteluun. Pörssiyhtiöt keskimäärin esimerkiksi hinnoitellaan noin 15 vuoden tulosta vastaavaksi.

Minkä verran säästöjä tarvitaan?

Jos tavoitetaso olisi esimerkiksi 3 000 euroa bruttona eläkkeellä ja sijoituksista saisi 5% tuoton, niin säästöjä tarvitaan 720 000 euroa. 720 000 e x 5% = 36 000 euroa vuodessa.

Pohjalle saat toki YEL-vakuutuksen pohjalta maksamasi eläkkeen, kun jäät vanhuuseläkkeelle. Summa riippuu vakuutukseen maksamasi työtulon määrästä. En ole eläkejärjestelmän asiantuntija, mutta käsittääkseni summa on vähintään takuueläkkeen määrä, joka tätä kirjoittaessa on 784 euroa kuukaudessa.

Sijoittaa voi yrityksen piikkiin. Osakeyhtiössä pääoma kasvaa nopeammin, koska yhtiö maksaa 20% tuloveroa vs yksityishenkilönä maksat 30/34%. Toki joissakin sijoitusmuodoissa tuottoa ei makseta vuosittain ulos ja tällöin ei muodostu verotettavaa tuloa. Eli edellä mainitulla seikalla on silloin vähemmän merkitystä. Sijoitusrahastojen kasvuosuudet esimerkiksi ovat tällaisia.

Yrittäjän sosiaaliturva pienellä YEL-työtulon määrillä

YEL-vakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan perusta ja Kela maksaa sen pohjalta korvauksia. Eli jos asetat alhaisen työtulon määrän, niin ainakin aluksi vakuuta itsesi myös muilla tavoin, ettet jää tyhjän päälle jos jotain tapahtuu. Yrittäjän tapaturmavakuutus on myös sidottu YEL-vakuutuksen työtuloon. Eli huolehdi vakuutusturva kuntoon, joka kattaa sairastumisen tai tapaturman ajalle toimeentulon. 

Mieti vaikka seuraavan esimerkin kautta. Sairastut vakavasti ja olet työkyvytön kolme kuukautta. Olet vakuuttanut itsesi asettamasi työtulon 14 000 euron vuosiansion mukaan, Kelan laskurilla laskettuna saat korvausta 832 euroa kuukaudessa. Yritys ei tuota sinulle tuloja tänä aikana, kun et pysty työskentelemään. Myös osa asiakkaista voi kadota ja tulot tipahtavat myös työkyvyttömyyden jälkeen väliaikaisesti. Mieti siis minkä verran tarvitset tuloja kuukausittain elämiseen ja vakuuta itsesi sen pohjalta. Keskeytysvakuutus joillain toimialoilla voi myös olla järkevä investointi.

Mihin sijoittaa?

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa, joten kirjoitus ei sisällä sijoitusvinkkejä. Sijoittamisessa kuluilla on merkitystä. Perehdy sijoitustuotteen kuluihin aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Edellä mainituissa vapaaehtoisissa eläkevakuutuksissa kulut esimerkiksi kertaantuvat. Maksat vakuutuksesta kulun ja sen lisäksi vakuutuksessa olevat rahat sijoitetaan esimerkiksi sijoitusrahastoon, eli maksat myös sijoitusrahaston kulut. 

Asioidessasi sijoitusneuvojien kanssa muista, että yleensä sitä myydään mistä myyjä saa kovimman provision. Harva sijoitusneuvoja on myöskään riippumaton, eli pankista esimerkiksi myydään oman pankin rahastoja, eikä suositella muiden tuotteita mitkä voisivat sopia sijoittajalle paremmin. 

Asunto/kiinteistösijoittaminen

Asuntosijoittaminen on viime vuosina nostanut reippaasti suosiotaan, mikä on johtanut tuottotasojen laskuun. Asunnoista voi odottaa koko pääoman tuotoksi 3-7 % vuokratuottoja. Pääkaupunkiseudulla tuotot pyörivät haarukan alapäässä, muuttotappio paikkakunnilta voi saada jopa yli 10% tuoton, mutta asunnon arvo ei yleensä kehity ylöspäin vaan alaspäin. Asuntosijoittamisessa tyypillisesti käytetään velkavipua hyödyksi, jolloin oman pääoman tuoton voi saada selvästi yli 10% tasoille.

Esimerkiksi ostat 100 000 euron sijoitusasunnon ja sijoitat omaa rahaa 30 000 euroa. Pankista lainataan 70 000 euroa. Vuokraat asunnon 650 eurolla, hoitovastike on 150 euroa. Juoksevien kulujen jälkeen jää 500 euroa kuussa, eli 6 000 euroa vuodessa.

Koko pääoman tuotto on tällöin 6 000 / 100 000 = 6%. 

Sijoitetun pääoman tuotto on 6 000 / 30 000 = 20%. Lainan lyhentyessä omaa pääomaa kertyy koko ajan enemmän ja sijoitetun pääoman tuotto laskee.

Katso aiheesta lisää esimerkiksi Suomen vuokranantajien sivuilta. Hyviä kirjoja aiheesta esimerkiksi ovat “Osta, vuokraa, vaurastu – Turunen & Orava” ja “Sijoita asuntoihin – Marko Kaarto”.

Pörssiosakkeet

Pörssisijoittamisen voi aloittaa jopa satasten summilla. Tarvitset arvo-osuustilin ja pörssivälittäjän. Tilin voi avata pankkiin tai erilliselle pörssivälittäjälle kuten Nordnet. Pörssiosakkeiden arvo heiluu ja jos menetät yöunesi salkun arvon heiluessa, niin sijoita johonkin muuhun sijoituskohteeseen. Pörssiin sijoittaessa kannattaa muistaa ajallinen hajauttaminen, eli osta säännöllisesti osakkeita kurssien heiluessa. Sekä ylipäätään hajauttaminen, ei kaikkia munia samaan koriin, vaan salkkuun esimerkiksi kymmenen eri yhtiön osakkeita. Pörssiosakkeiden pitkän aikavälin tuotot ovat pyörineet 10% molemmin puolin. Eli tuottonsa puolesta osakkeista voi saada hyvän tuoton, mutta riski on myös kovempi.

Hyviä kirjoja aiheeseen perehtymiseen ovat esimerkiksi “Seppo Saarion kirja, miten sijoitan pörssiosakkeisiin”.

Sijoitusrahastot

Sijoitusrahastoja löytyy joka lähtöön pieniriskisistä korkorahastoista aina korkean riskin hyvin erikoistuneisiin rahastoihin. Indeksirahastot ovat kustannustehokkaita vaihtoehtoja. Näitä ei kaikkien pankkien valikoimista löydy ja katse kannattaa suunnata myös pankkien ulkopuolelle. Nordnetillä esimerkiksi on kuluttomia indeksirahastoja, Nordnet superrahastot. 

Listaamattomiin yrityksiin sijoittaminen

Saatat saada tarjouksia tehdä sijoituksen startupiin. Esimerkiksi tuttavasi pyytää sinua sijoittamaan hänen yritykseensä. Vaihtoehtoina voi olla rahan lainaaminen velkakirjan muodossa tai oman pääoman ehtoinen sijoittaminen, eli osuus yrityksestä osakkeiden muodossa. Jos päädyt lainaamaan rahaa, niin laadi kirjallinen velkakirja, jossa sovitaan vähintään takaisinmaksun aikataulusta ja koroista. Jos teet oman pääoman ehtoisen sijoituksen (hankit osakkeita), tutustu osakassopimuksen ehtoihin ennen sijoitusta. Jos osakassopimusta ei ole, niin vaadi sen laatiminen. 

Joukkorahoitus erilaisten palveluiden kautta on myös ollut suosittua viime vuosina. Tutustu tarkasti sijoituksen ehtoihin ja minkälainen arvostus annissa on. Eli mihin hintaan yritys on arvostettu annissa ja voitko realistisesti arvioituna saada tuottoa sijoituksellesi. Usein arvostus on viritetty hyvin ylös ja tulevaisuuden odotukset ovat erittäin optimistisia.

Lopuksi

Sijoitustuotteita on tarjolla valtavasti ja yllä on esitetty yleisimpiä sijoituskohteita. Mikäli oma mielenkiinto ei riitä sijoittamiseen perehtymiseen ja riski arveluttaa, niin laita YEL-vakuutuksen työtulosi vastaamaan tuloja. Vakuutusta voi myös maksaa suurempana kuin palkkaa nostaa.

  • Aloita sijoittaminen aikaisin, mitä pidempi aikaväli sen parempi.
  • Sijoittaa voi pienilläkin summilla.
  • Tutustu sijoitustuotteen ehtoihin ja kuluihin, isot kulut nakertavat merkittävästi sijoituksen tuottoja.
  • Muista hajautus – ei kaikkia munia samaan koriin!

Yrityksen tunnusluvut -opas

Yrittäjän tunnusluvut -oppaasta löydät yleisimmät tunnusluvut sekä selonteon siitä, miten ja miksi niitä käytetään.

Oppaan aiheina mm.:

  • Keskeiset tunnusluvut, kuten myyntikate ja omavaraisuusaste
  • Tunnuslukujen kaavat
  • Lukujen hyödyntäminen käytännössä
Yrityksen-tunnuslukuopas
Lataa opas hyödyksesi täyttämällä oheinen lomake.