Työsuhdepolkupyörä vai yhteiskäyttöpyörä?

Työnantajana voit tarjota työntekijöillesi työsuhdepyörän tai yhteiskäyttöpyörän. Työsuhdepyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön työ- ja vapaa-ajalla, kun taas yhteiskäyttöpyörä on yrityksen työntekijöiden yhteisessä käytössä. Työsuhdepyörä on oivallinen tapa motivoida henkilökuntaa pitämään kunnostaan huolta ja sitä kautta parantaa henkilökunnan hyvinvointia sekä työssäjaksamista.

Työsuhdepyörä on polkupyörä, jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Mikäli työnantaja antaa polkupyörän työntekijän omistukseen, kyse ei ole polkupyöräedusta vaan palkaksi katsottavasta veronalaisesta edusta.

Työsuhdepyörä

Vuodesta 2021 alkaen työnantajan työntekijälleen antama enintään 1200 euron arvoinen polkupyöräetu on verovapaata tuloa. Työsuhdenmatkalipun ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä on kuitenkin yhteensä 3400 euroa eli verovapaa polkupyöräetu vähennetään työsuhdematkalipun verovapaasta (3400e) enimmäismäärästä.

Työnantaja voi tarjota polkupyöräedun joko leasing-sopimuksella tai ostamalla pyörän omaksi ja tarjoamalla sitä työntekjijän käyttöön. Polkupyöräedun arvo määräytyy käyvän arvon periaatteen mukaisesti. Jos työnantaja hankkii polkupyörän leasing-sopimuksella, polkupyöräedun arvoksi katsotaan leasingmaksu vähennettynä leasing-yhtiölle maksetuilla toimisto- ja käsittelykuluilla.

Polkupyöräedun polkupyörä voi olla varustettu enintään 250 watin tehoisella sähkömoottorilla.

Yhteiskäyttöpyörä

Yhteiskäyttöpyörään ei sovelleta luontoisetua. Kahden työntekijän yritykseen ei kuitenkaan kannata ostaa yhteiskäyttöpyörää, sillä sitä ei välttämättä pidetä silloin yhteiskäyttöpyöränä. Sen sijaan esimerkiksi viiden hengen yritys voisi harkita yhteiskäyttöpyörää, jolla työntekijät voivat käydä yrityksen asioilla sekä asiakastapaamisissa.

Myös kaupunkipyörät taitavat mennä tämän yhteiskäyttöpyörä-määritelmän alle. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HSL tarjoaa yrityksille kaupunkipyöräpalvelua, jonka kautta työntekijät voivat ottaa kaupunkipyörän ns. firman piikkiin.

Lue myös blogikirjoitus: Viisi työsuhde-etua yrittäjälle.

Opas: Työntekijän palkkaaminen

Uuden työnantajan oppaassa käydään läpi tärkeimmät työntekijän palkkaamiseen liittyvät asiat.

Tietoa vaikkapa näistä:

  • Milloin yrityksen pitää liittyä työnantajarekisteriin?
  • Työterveyshuolto
  • Työntekijän vakuutukset
  • Työsopimus

Valjas – apua yrityksen talousasioihin

Nerokkaita taloushallinnon ratkaisuja yrityksille, yrittäjille ja taloushallinnon ammattilaisille.

Panostamme talouden dataan ja henkilökohtaisuuteen. Emme ole kuten muut ”tilitoimistot” vaan selkeä, asioita aktiivisesti ratkova kumppani.