3000 € nettona / kk, paljonko yrittäjän pitää laskuttaa?

Paljonko yrittäjän täytyy laskuttaa kuukaudessa, että käteen jää verojen jälkeen noin 3000 euroa kuukaudessa?

Artikkelin lopussa on laskuri, jolla voit itse testata laskutuksesi ja palkkasi tasoa.

Esimerkkiyritys ja -yrittäjä

Palvelualan yksinyrittäjän tavoitteena on saada nettona verojen jälkeen käteen 3000 euroa kuukaudessa. Yrittäjä myy omaa työpanostaan tunti- tai päivähinnalla asiakkailleen.

Asiakkuudet koostuvat useista eri asiakkaista ja yrittäjän on myös markkinoitava palveluitaan. Yleensä todellisuutta ei ole, että yrittäjän käyttöaste on 100%. Käyttöaste tarkoittaa montako työtuntia tehollisesta työajasta on myyty asiakkaille.

Yrityksen hallinnon byrokratia syö väistämättä osan työpanoksesta ja palveluita on myös markkinoitava uusille asiakkaille, jolloin tämä on tehollisesta työajasta pois. Toki moni yrittäjä venyttää päiväänsä iltoihin ja vk-lopuille, jotta tehollinen työaika suhteessa normaaliin 37,5 / 40 h työviikkoon täyttyy.

Näin esimerkin palkkalaskelma on tehty

Laskuesimerkissä oletetaan, että yrittäjä saa myytyä 17 päivää kuussa työpanostaan asiakkailleen. Lisäksi oletetaan, että yrittäjä pitää lomaa yhden kuukauden vuodessa. Tällöin yhdentoista kuukauden aikana laskutusta täytyy hankkia keskimäärin 5450 euroa kuukaudessa, jotta nettona verojen jälkeen jää käteen noin 3000 euroa kuukaudessa. Tuntiveloituksella palveluita myytäessä tuntiveloituksen tulee tällöin olla vähintään 43 euroa tunnilta + ALV.

Luottotappiot, eli asiakkaat, jotka eivät maksa laskujaan, ovat aina mahdollisia. Ne täytyy kattaa muusta myynnistä. Jos kulut ovat laskuesimerkkiä suurempia, tuntihinnan täytyy olla tässä laskettua suurempi.

Verojen huomiointi

Verotus vaihtelee hieman sen mukaan, missä kunnassa yrittäjä asuu. Esimerkissä on oletettu tuloveroprosentiksi 23%. Esimerkissä ei varsinaisesti oteta kantaa eri yritysmuotoihin.

Toiminimiyrittäjät saavat 5% yrittäjävähennyksen, mutta toisaalta taas osakeyhtiömuodossa voi yrittäjälle antaa erilaisia luontoisetuja, jotka toiminimellä eivät ole mahdollisia. Toiminimellä ja osakeyhtiöllä lopputulos on karkeasti sama, jos koko yrityksen verotettava tulos nostetaan palkkana.

YEL-vakuutuksen vaikutus

Esimerkissä kustannuksista suurin on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutus). Yrittäjä voi itse päättää työtulonsa tason YEL-vakuutukseen. YEL-vakuutuksen kustannusta eri työtulon tasoilla voi laskea esimerkiksi Ilmarisen sivuilta löytyvällä laskurilla.

Yrittäjän käteen jääviä tuloja pystyy nostamaan tinkimällä YEL-vakuutuksen työtulon tasosta, jolloin vakuutusmaksuja maksetaan vähemmän. Tällöin kuitenkin syö omasta tulevasta eläkkeestään. Toki säästää voi monin tavoin eläkettään varten ja YEL-vakuutus ei ole se ainoa vaihtoehto eläketurvalle. YEL-vakuutus tosin on pakollinen yrittäjälle, joten minimimaksu vähintään täytyy maksaa vuosittain.

Laskelma: Mitä jää käteen?

Nettona käteen laskelma

Asiantuntijapalveluita hinnoitellessa markkinoilta on yleensä saatavissa hintatietoja kilpailevista toimijoista. Omaa hinnoittelua voi sitten asettaa markkinahinnan mukaan. Edelleen on tärkeää ymmärtää oma kustannusrakenne ja yllä olevan laskelman kaltaisella laskelmalla saat laskettua, minkä verran laskutusta tarvitaan haluamaasi tulotasoon. Asiantuntijapalveluissa maksetaan yleensä vain läsnäolotunneista, eli esimerkiksi valmistelut ja matka-aika monesti menevät omaan piikkiin.

Haluatko laskelman omilla numeroillasi? Ota yhteyttä, niin Valjaan tiimi voi auttaa sinua kannattavuuslaskennassa, hinnoittelussa tai esimerkiksi budjetoinnissa.

Katso myös kirjoitukset mitä tuloslaskelma kertoo ja mitä tase kertoo.

Kokeile laskurilla, paljonko sinun tulisi veloittaa asiakkaaltasi

Yrityksen tunnusluvut -opas

Ota yritystoiminnan kovat luvut haltuun! Oppaasta löydät yleisimmät tunnusluvut sekä selonteon siitä, miten ja miksi niitä käytetään.

Oppaan aiheina mm.:

  • Keskeiset tunnusluvut, kuten myyntikate ja omavaraisuusaste
  • Tunnuslukujen kaavat
  • Lukujen hyödyntäminen